All About Medical Press News

Medicina rada u Gradu Osijeku

Feb 9

Služba medicine rada zapravo je sastavni i nezaobilazni dio većeg sustava koji se brine za smanjenje opasnosti i štetnosti na radu, siguran rad, te zaštitu zdravlja na radu djelatnika.

medicina rada u osijeku

Zadaci i funkcije medicine rada su aktivnosti koje se odnose na djelatnikovo radno mjesto, ali i  aktivnosti koje su usmjerene na djelatnika i njegovo zdravlje kao i djelatnosti koje obuhvaćaju informiranje i izobrazbu. Preglede u medicine rada najčešće vrše javne i privatne zdravstvene ustanove. Ovdje je važno spomenuti etički kodeks za sve stručne medicinske osobe koje rade u ovim djelatnosti, a koje uključuju navode kako je svrha medicine rada da služi za dobrobit zdravlja, te društvenog blagostanja svih radnika kako bi svoj posao mogli obavljati ispravno i prije svega, na siguran način.

Osobe koje rade u medicine rada trebaju provoditi dobru praksu rada i svojim radom pridonositi zdravlju zajednice i okoliša. Djelatnici koji svojim radom djeluju na području medicine rada trebaju slijediti doktrine i programe dotičnog, uz uvažavanje dostojanstva čovjeka, te promicanju najviših etičkih načela. Kao sastavni dio ovih dužnosti također možemo navesti i njihov integritet prilikom obavljanja ove vrste posla, njihovu nepristranost, te prije svega zaštitu povjerljivosti medicinskih podataka, kao i privatnost djelatnika. Sve prethodno navedeno smatra se sastavnim dijelom ove dužnosti.

Djelatnici koji rade na području medicine rada moraju biti stručni individualci, koji imaju punu stručnu neovisnost u obavljanju svojeg posla, što je sukladno principima dobre prakse, ali i njihove profesionalne etike. 

Liječnički pregledi koji se obavljaju u sklopu medicine rada su: pregledi vozača, pregledi djelatnika, pregledi čuvara i zaštitara, pregledi za nošenje oružja, psihološko testiranje, pregledi za tečaj prve pomoći, pregledi za rad na računalu, pregledi za upise u srednje škole i fakultete. Neke od medicinskih ustanova na tržištu, uz prethodno spomenuto nude i preglede povodom otvaranja obrta, pregledi sudskih vještaka, preglede za vatrogasce i preglede za rad u zoni ionizirajućeg zračenja.

medicina rada i sporta

Vrlo je važno obavljati spomenute liječničke preglede, što zbog prirode djelatnosti koja se obavlja, što zbog same sigurnosti djelatnika jer je prije svega važno kako pojedinac, odnosno djelatnik odabrani posao može obavljati na siguran i zdravstveno neometan način.

Primjerice ukoliko se radi o pregledu za upravljanje automobilom, ili pak pregledu za dobivanje vozačke dozvole, jako je važno da osoba koja želi ili joj je potrebno, upravljanje motornim vozilom neće na cesti biti opasnost niti za sebe niti za druge, te joj njezino zdravstveno stanje to i dozvoljava.

Pregledi koji se obavljaju u medicine rada prijeko su potrebni, kako bi se na vrijeme uočile potencijalne zdravstvene tegobe, te kako bi se moglo dodatno raditi na njihovu liječenju, kao i ukoliko se utrdi da je osoba potpuno zdrava, te da tegoba nema, da može normalno obavljati posao za koji je zainteresirana. 

Kako je zdravlje svima nama na prvom mjestu, odnosno trebalo bi biti, djelatnosti kao što su medicina rada uvelike pomažu obavljanjem svojih redovitih pregleda, kako bi utvrdile zdravstveno stanje pojedinca.

Čak i kada je zdravstvena situacija djelatnika odlična, preporuka je ove liječničke preglede obavljati savjesno i redovito, čak i ukoliko to djelatnost koju obavljate ne zahtjeva. Na taj način moguće je uočiti sve potencijalne anomalije u vašoj zdravstvenoj slici, što također znači i reagirati na vrijeme.

Kontakt:

Medicina rada i sporta TURJAK - OSIJEK

Ul. Ivana Gundulića 5, 31000, Osijek

+38531295154