All About Medical Press News

Pregled radnika u medicini rada

Feb 22

Svrha obavljanja pregleda djelatnika zapravo je utvrđivanje radne sposobnosti za obavljanje određenih poslova. Ovom vrstom pregleda utvrđuje se kompletna zdravstvena sposobnost djelatnika kako bi dotični djelatnik mogao podnijeti sve radne izazove koji se pred njega stavljaju, kao i uspješno obavljanje svih zahtjeva radnog mjesta i to bez opasnosti po vlastito zdravlje, kao i zdravlje djelatnika i ostalih pojedinaca oko sebe.

medicina rada

Liječnički pregled djelatnika obavlja se najčešće u dva slučaja, i to za zapošljavanje. Točnije za situaciju prije nego li djelatnik započne s radom, te se na ovom pregledu utvrđuje njegova opća radna sposobnost.

Drugi slučaj je periodični i izvanredni liječnički pregled, koji se najčešće zahtjeva za radna mjesta s posebnim radnim uvjetima. U oba slučaja od iznimne je važnosti utvrditi psihofizičko zdravlje svakog pojedinca, te može li on uspješno i prije svega sigurno obavljati svoje radne zadatke- ne ugrožavajući niti sebe, niti ostale djelatnike na određenom radnom mjestu.

pexels-photo-4021779.jpeg (2250×1500)

Primjerice, ukoliko se radi o djelatnostima koje su na primjer: vozač kamiona, pilot ili recimo kontrolor leta- jako je bitno da ove osobe nemaju većih zdravstvenih problema, mogu zadržati dugo koncentraciju, te kako nemaju velikih problema s vidom. Ovi pregledi osim što osiguravaju da djelatnik svoj posao obavlja sigurno i bez ugrožavanja niti svog niti ostalih života, također osiguraju i da djelatnikovo zdravlje nije potencijalno ugroženo s obavljanjem odrađenog posla. Upravo iz tog razloga obavljaju se periodični zdravstveni pregledi- kako bi se osigurali da tijekom obavljanja posla djelatnik ne razvije nikakve zdravstvene probleme, odnosno ukoliko ima određene zdravstvene poteškoće (zbog koji i dalje može obavljati svoj posao efikasno i siguno), kako bi se one tjiekom vremena ne bi dodatno pogoršale.

Samo trajanje liječničkog pregleda ovisi o nekoliko faktora, naravno o potrebnim pregledima za određeni posao. Najčešće traju do pola sata, ali naravno taj vremenski period može biti i nešto kraći i nešto dulji.

Pregledi djelatnika mogu se obaviti u ustanovama za javno zdravstveno, ili pak, u privatnim ordinacijama medicina rada. Prednost privatnih ordinacija svakako je to što nije potrebno da čekate u redu, te ulazite na pregled točno onda kada ste i naručeni- što je svakako prednost, posebice ukoliko još imate obaveza u danu koje je potrebno riješiti.

Neovisno o tome jeste li u potrazi za djelatnicima, ili ste pak, djelatnik koji traži zaposlenje, ukoliko se radi o specifičnoj djelatnosti i radnim zadacima, zakonski je obavezno napraviti liječnički pregled kako bi se utvrdilo da djelatnik može obavljati svoje radne zadatke, te kako oni ne utječu negativno na njegovo zdravlje.

Hoćete li svoj sistematski pregled obaviti u prostorima javnog zdravstva ili otići privatno, u najvećem broju slučajeva određuje poslodavac. Posebice ukoliko na određena radna mjesta zapošljava više djelatnika, tada najčešće već ima sklopljen ugovor o suradnji s medicinom rada.

U tom slučaju potrebno se na dogovorenoj lokaciji i u dogovorenom vremenu pojaviti natašte, s osobnom iskaznicom, kako bi se liječnički pregled obavio uspješno i bez ikakvog nepotrebnog čekanja. 

Nakon obavljenog pregleda, tjiekom istog radnog dana dobijete obavijest ukoliko je ustanovljena bilo kakva prepreka koja bi vas spriječila u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka, a ukoliko je sve u redu- zapošljavate se po dogovoru i krećete s radom.